HTML

A szívem csücskei

Ide gyűjtöm azokat a verseket amelyek valamiért nagyon kedvesek a számomra

Friss topikok

Linkblog

108 évvel ezelőtt halt meg Munkácsy Mihály festőművész.

2008.05.01. 21:53 ZSÓKA

 

 network.hu

 

 

 

 

 Munkácsy Mihály (Munkács, 1844. február 20. – Endenich, Németország, 1900. május 1.) magyar festő

 

 

Munkácsy mélyről küzdötte fel magát, az asztalos legényből híres festő lett, aki hatalmas méretű vásznaival az egész világot meghódította. A kor legnagyobb "szociológusa" is volt egyben, az európai és a magyar társadalom falusi és városi közösségeinek kiváló ismerője.

 

 network.hu

 

 

network.hu

 

Tanulmányozta és nagy műgonddal lefestette a sorsukba beletalált embereket. Európai, keresztény és magyar polgár volt egyszemélyben és zseniális tehetségű festő, de ahhoz, hogy hatalmas méretű életművét létrehozza, nagy szorgalom, megfeszített szellemi és fizikai munka szükségeltetett. Romantikusan realista festő volt, aki mindig invenciókkal teli munkákat alkotott. Mindenki felismeri és elismeri művészetét, nem kell magyarázni, belemagyarázni, megfejteni.

 

network.hu

 

network.hu

 


Nagy méretű vásznain készíti el kompozicióit gazdag embertípusokkal, eszköztárakkal mintegy előrevetítve a XX. századi karakterszínészekkel, számos statisztával és pazar díszlet anyaggal dolgozó, gazdag kiállítású színes széles vásznú filmek világát.

 

network.hu

 

 


network.hu


Munkácsy Mihály kompozicióteremtő készsége és romantikusan expresszív realizmusa a magyar festőnemzedékek egész sorára volt hatással mind a mai napig, a későbbi trianoni határainkon belül és kivül. Elég itt utalni Hollósy Simon, Thorma János, Koszta József életművére, de folytatja a sort a kolozsvári születésű Milan Alexandru Florian munkássága is.

 

network.hu

 

network.hu

 

Szólj hozzá! · 1 trackback

Címkék: festészet hírességek munkácsy

A bejegyzés trackback címe:

https://gyongyszemek.blog.hu/api/trackback/id/tr94450411

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: buy an affordable kayak 2018.06.16. 19:38:57

Band of the Hand (1986) - Celebvids

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása