HTML

A szívem csücskei

Ide gyűjtöm azokat a verseket amelyek valamiért nagyon kedvesek a számomra

Friss topikok

Linkblog

A tavasz ígérete

2008.03.08. 18:25 ZSÓKA

http://igyjartam.hu/main?galeria_menueb.html=kepek/videok/v_telbucsu06.html=hangjegy.html

 

 Videó: A Téltemető virág egy napja

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Az egyik legkorábban nyíló kora tavaszi virágunk a téltemető (Eranthis hyemalis). Az arasznyi növénykét télvégi sétáink során a gyertyános tölgyesekben, ligeterdőkben fedezhetjük föl. Sallangos gallérlevelei fölött szinte világítanak a két-három centiméteres virágocskák. A tőlevelek a virágzás után jelennek meg, és még a nyár kezdete előtt ezek is visszahúzódnak. Gyöktörzse kanyargós, gumósan megvastagodott.
A visszahúzódás után tőosztással szaporítható. Az osztott részeket 5-6 cm mélyre, humuszos talajba ültessük. Laza lombú fák, vagy cserjék alatt készséggel fejlődik. Magját elszórva is szaporodik, és idővel – ha az avart háborítatlanul hagyjuk fölötte – szőnyegszerű állománnyá gyarapodik.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 A kertek többségében és a kevésbé védett helyeken február végén, illetve márciusban jelenik meg a hóvirág (Galanthus nivalis). A meghatóan törékeny harangocskák szépségét viszonylag rövid ideig élvezhetjük.
A gyűjtött hagymákat tőzegben tartsuk a július eleji ültetésig, a vásároltak pedig szeptemberben kerüljenek a talajba, 5-8 cm mélyre. A kertben, fák és bokrok alatt, csoportosan telepítve érvényesülnek a legszebben. Meghálálják a nyári öntözést (egy-két alkalommal) és a téli avartakarást.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 Márciusban néhány hétig gyönyörködhetünk a leánykökörcsin (Pulsatilla grandis) világoskék, majd kékeslilára változó virágaiban is. Szépségéhez hozzájárul az aranysárga bibeszálak laza gömböt alkotó együttese. Rövid ideig ugyan, de látványosak a gömb alakú terméscsoportok is. Az elvirágzás után fejlődik ki finoman tagolt levélzete, amely laza kis bokorrá növekszik, és őszig zöldell. Gyöktörzse nem osztható, csak magról szaporítható. A lassú fejlődésű magoncok két év múltán virágoznak.
A leánykökörcsin a napos, száraz helyet, a meszes talajt kedveli. Különböző színű fajtáiból sziklakertbe, vagy homokos talajú kertekbe érdemes telepíteni néhány tövet.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 

 

 Az illatos hunyor (Helleborus odorus) a legkorábban nyíló hunyorfaj. Sárgászöld virágai nem feltűnőek, illatuk a bodzára emlékeztet. Laza, 10-20 cm magas bokorrá fejlődve rendkívül érdekes növény. Árnyéktűrő, ezért pompásan mutat a zártlombú fák alatt, a házak árnyékában, a sziklakertekben egyaránt.
Augusztusban a gyöktörzsek szétosztásával szaporítható, amelyeket függőlegesen, 30 centiméteres térállásba ültessünk. Legszebben a meszet tartalmazó, vályogos, humuszos talajban fejlődik.
A hunyorok sok kerti fajtája ismert, edzettségük, nagy tűrőképességük miatt szépségüket hosszú évekig élvezhetjük a kertben.

 

network.hu

 

 

 

 

 

 

 A krókuszok vagy sáfrányok (Crocus) a havasi rétek növényei, így nem is meglepő, hogy bájos virágaik gyakran már a hó alól is előbújnak. Parányi, lapos hagymából fejlődnek a hosszú, fűszerű levelek és a következő évi hagymagumók, sarjak is. A különböző fajok közül elsőként a tarka sáfrány örvendeztet meg bennünket, február végén, március elején, majd ezt követi az ibolyakék színű kék sáfrány. A legnagyobb virágú, sárga színű tavaszi sáfrány az évszak későbbi szépségeivel együtt nyílik.
Két-három évente szedjük fel a behúzódott hagymákat, és száraz helyen tárolva, szeptemberben kerüljenek ismét a talajba, 5-8 cm mélyre. Kis csoportokba telepítve kedves színfoltjai a félárnyékos sziklakerteknek, évelőágyaknak.

 

 

network.huE szépséges tavaszi hírnökök közül a téltemető, a hóvirág és a leánykökörcsin szigorúan védett fajok, a természetben ne háborgassuk őket. Szaporítóanyagaik vetőmagboltokban, évelőkertészetekben megvásárolhatók.

(forrás: www.nana.hu)

 

Szólj hozzá!

Címkék: virág tavasz

A bejegyzés trackback címe:

https://gyongyszemek.blog.hu/api/trackback/id/tr3371512

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.